Huoneistokohtainen vedenmittaus – Eduskunta hyväksyi uuden lain
Taloyhtiöiden kannalta huoneistokohtainen vedenmittaus ja siitä aiheutuva muutos ei ole dramaattinen, sillä monessa taloyhtiössä on jo asuntokohtaiset vesimittarit ja vesimaksut määräytyvät jo nyt mittarin lukemien perusteella. Usein vesimittarit on vaihdettu putkiremontin yhteydessä.
Asuntokohtaiset vesimittarit tulivat pakollisiksi uudiskohteissa jo vuonna 2011 ja käyttövesiputkistojen uusimisen yhteydessä vuonna 2013. Motivan ja Työtehoseuran kesällä 2020 julkaisemassa selvityksessä arvioitiin, että kotitalouksien vedenkulutus vähenee noin kahdeksan prosenttia, kun vedestä laskutetaan todellisen kulutuksen mukaan.
Uuden lainsäädännön mukaan vedestä perittävän korvauksen, esimerkiksi vastikkeen perusteena, on oltava luotettavasti mitattu todellinen kulutus. Osakkeenomistajalle on laskutuksen yhteydessä annettava tiedot sen perusteena olevasta lämpimän ja kylmän käyttöveden todellisesta kulutuksesta ja muista korvauksen määräytymisen perusteista. Tämä koskee niin asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajia kuin vuokralaisiakin.
Lakiuudistus luo edellytykset luotettavaan huoneistokohtaiseen vedenkulutuksen laskutukseen. Näin asukkaat maksavat vain itse kuluttamastaan käyttövedestä. Uudistus kannustaa asukkaita vähentämään vedenkulutusta ja myös säästöjen tuomat rahalliset hyödyt saa asukas itse. Lämmin käyttövesi vaikuttaa merkittävästi kiinteistön energiankulutukseen ja siten myös asumisen hiilijalanjälkeen.
Huoneistokohtainen vedenmitatus vaikuttaa taloyhtiön toimintaan – kysy lisää meiltä info(at)isannointihonka.fi
Lisätietoa löydät täältä.