KUIN PUULLA JUURET – NIIN TALOYHTIÖLLÄ HALLITUS
Juuret antavat puulle veden ja ravinteet myös varastoiden tulevia kasvukausia varten. Juurten, rungon ja latvuksen yhteistyö on saumatonta ja tiedonvaihto keskeytymätöntä.
Taloyhtiöllä on aina oltava hallitus, jonka tärkein rooli on olla osakkaidensa edustaja. Yhteistyö osakkaiden kanssa on saumatonta ja tiedonvaihto keskeytymätöntä. Hallituksessa tulee ajatella pitkäjänteisesti ja katsoa taloyhtiön tilaa viiden jopa kahdenkymmenen vuoden päähän.
Hyvän hallitustyöskentelyn pääperiaatteet ovat:
- yhdenvertaisuusperiaate tarkoittaa, että kaikki osakkeet yhtiössä tuottavat yhtäläiset oikeudet (ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä). Kaikkien päätösten, jotka yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä tekee, on oltava tasapuolisia kaikille osakkeenomistajille.
- läpinäkyvyysperiaate tarkoittaa jatkuvaa, avointa tiedottamista yhtiön asioista osakkaille ja asukkaille
- ennakointi tarkoittaa yhtiön tulevaisuuteen valmistautumista hyvissä ajoin selvityksin, suunnitelmin ja toimenpitein
Hallituksen jäsen edustaa kaikkia taloyhtiön osakkaita, joten hän voi joutua toimimaan myös oman henkilökohtaisen etunsa vastaisesti.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön hallituksen velvollisuus on huolehtia hallinnosta, kiinteistön ja rakennusten hoidosta ja muusta toiminnasta. Hallitus järjestää myös taloyhtiön talouden valvonnan ja varmistaa, että osakkaat ja asukkaat saavat taloyhtiössä riittävästi tietoa.
On hyvä huomata, että taloyhtiön hallituksen ei tarvitse olla kiinteistönpidon tai omaisuuden hoidon asiantuntija. Niitä asioita hoitavat ammattilaiset, kuten isännöinti, urakoitsijat, suunnittelijat ja arkkitehdit. Hyvä hallitus rohkaisee osakkaita osallistumaan ja suojelee osakkaidensa oikeuksia ja etuja.
Taloyhtiön hallituksen tärkein tehtävä on selvittää, miten osakkaat haluavat kehittää omaisuuttaan, sen arvon kehittymistä ja asumisviihtyvyyttä. Tämä tahtotila kirjataan taloyhtiön strategiaan.
Hallituksen tehtäviin kuuluvat:
- päättää yhtiökokouksen koolle kutsumisesta, kokouksessa käsiteltävistä asioista ja niiden valmisteluista
- valita isännöintiyritys ja tehdä sen kanssa sopimus taloyhtiön johtamisesta ja hallinnon hoitamisesta
- varmistaa, että isännöinnillä on riittävästi aikaa ja osaamista taloyhtiön johtamiseen.
- valvoa ja seurata taloutta
- varmistaa, että taloyhtiön johtaminen ja hallinto on isännöintisopimuksen mukaista
- vastata siitä, että osakkaille ja asukkaille jaetaan riittävästi tietoa
Hallitus ei ole ainoa, jolla on velvollisuuksia. Osakkeenomistajalla on velvollisuus toimia omassa asiassaan myös yhtiön kokonaisedun mukaisesti ja hallituksen kanssa samoja pääperiaatteita noudattaen.